Kegelove vežbe

Skrivena snaga ženske karlice

Takozvane „čudesne vežbe" čiju magiju naročito osećamo u toku trudnoće, su Kegelove vežbe koje bi svaka žena, trudna ili ne, trebalo da nauči.

Žensko zdravlje uveliko se oslanja na mišiće nevidljive oku – mišiće karličnog dna. Održavanje njihove snage, vitalnosti i fleksibilnosti važno je za zdravlje svih organa stomačne duplje, ali i za dobar seksualni život kao i smanjenje tegoba u menopauzi.

Zato ih uposlite, baš kao što to činite s mišićima ruku, nogu ili zadnjice.

S obzirom da ove mišiće ne vežbamo kada se bavimo sportom ili bilo kojom drugom fizičkom aktivnošću, potrebno je posebno naglasiti potrebu za tim vežbama.

Za žene vrlo važno da imaju jake mišiće karličnoga dna jer učestvuju u potpori stomačnih organa, važan su mehanizam za zatvaranje mokraćne bešike i snagu vagine koja podupire matericu u odgovarajućem položaju. Mišići karličnog dna podrška su crevima pri obavljanju nužde, ključni su za stabilnost kičme i karlice i njihova je funkcija veoma važna pri polnom odnosu. S obzirom na položaj u kom nose teret svih unutrašnjih organa, slabost tih mišića uzrokuje urinarnu i fekalnu inkontinenciju, spuštanje organa male karlice (materice, mokraćne bešike, mokraćne cevi i creva), nepravilno pražnjenje mokraćne bešike, seksualnu disfunkciju kao i hronične bolove kičme i karlice.

Prepoznajte simptome na vreme

Možda nikada niste čuli da se inkontinencijom naziva i bežanje mokraće pri smejanju, kašljanju, kijanju, da mišići karličnog dna oslabe zbog porođaja, hormonalnih promena i promena u težini, menopauze i određenih operacija. Jednostavno rečeno, ako nekontrolisano propuštate mokraću pri kijanju, jedva stižete do toaleta na vreme, teško potpuno praznite creva, prilikom savijanja i podizanja imate vaginalne ili analne vetrove, vašim mišićima karličnog dna potreban je trening. Problemi koji se još javljaju su:

  • vi i vaš partner “ne osećate ništa” tokom odnosa

  • vi možete imati problema pri zadržavanju tampona

  • spuštanje materice - s vremenom se materica počinje spuštati prema vaginalnom otvoru (prolaps uterusa) usled gravitacije...

Kegelove vežbe stvarno zahtevaju jako malo vremena i napora, a zauzvrat puno daju.

Radite Kegelove vežbe svuda

Mogu se izvoditi kasnije bilo gde i bilo kada, npr. kod kuće dok radite nesto, gledate TV, dok stojite u redu za kasu, čekate autobus... i niko neće znati da ih vežbate sem vas. Ipak, budući da su mišići nevidljivi oku, kada su jako oslabljeni osoba ih teško sama može locirati i bez pravih uputstava vežbati, bar u početku.

Istu ovu vežbu mogu da praktikuju i muškarci, i to podjednako neprimetno. Rade je na isti način kao i žene.

Bolje sprečiti

Najvažnija je preventiva jer je mnogo lakše održavati jak mišić nego slab vratiti u funkciju.

Prekomerna telesna težina (čak i kod dece) vodi do slabljenja karličnog dna.

Kako je inkontinencija kod zdrave i mlađe populacije česta tokom trudnoće i posle porođaja, preporuka je da devojke već i pre trudnoće nauče da pravilno i redovno vežbaju mišiće karličnog dna.

Dno karlice sastoji od nekoliko slojeva mišića u obliku osmice, obešenih poput viseće mreže za ležanje. Pritisak u trudnoći povećava verovatnost da će se dno karlice olabaviti, opteretiti, baš kao i ležaljka. Ukoliko se dno olabavi, eto vama serklaža i ležanja u trudnoći.

Kada se beba rodi, ipak, nemojte zanemariti mišiće koje ste ranije izgradili. Neka one budu normalni deo vašeg života. Tek tada će vam još više trebati njihovi efekti.

Starije osobe sa ovim problemima mnogo teže prihvataju naviku vežbanja. Ali ako problemi i postoje, važno je odbaciti svaki sram i obratiti se za pomoć.

Uz pravilno vežbanje, prvi rezultati mogu se primetiti nakon minimalno tri meseca redovnog vežbanja tri-četiri puta nedeljno, a ako ih vežbate češće, promene su moguće i ranije.

Ko ih je izmislio?

Nije retkost da se do nekih otkrića dođe sasvim slučajno. Takav je slučaj i sa Kegelovim vežbama. Njih je četrdesetih godina prošlog veka popularizovao ginekolog akušer Arnold Kegel, a svrha tih vežbi bila je da pomognu ženama koje su imale problem inkontinencije bešike. Pacijentkinje su vežbale, zaista su se rešile problema, a onda su shvatile da te vežbe imaju još jedan efekat i o tom efektu obavestile dobrog doktora. Sporedan efekat Kegelovih vežbi bio je da su pacijentkinje lakše i intenzivnije doživljavale orgazam.

Vodjenje ljubavi

Iako Kegelove vežbe imaju za cilj jačanje mišića donjeg dela karlice, uretre, materice, bešike i rektuma to su isti oni mišići koji se grče u toku orgazma. Vežbanjem, oni postaju bolje prokrvljeni i jači, pa njihovo grčenje u toku orgazma proizvodi snažniji i često dugotrajniji osećaj.

Plus, ojačanim pubičnim mišićima moguće je i partneru pružiti veće zadovoljstvo.

I muškarci i žene mogu vežbati Kegelove vežbe, samo što će žene imati više dobiti pogotovo u pogledu rađanja bebe.

Trudnice treba da rade Kegelove vežbe zato što jaki mišići donjeg dela karlice potpomažu rađanje bebe, naročito pošto se lakše napinjete. Zatim, vežbe smanjuju verovatnoću 'cepanja' u toku porođaja. U toku postporođajnog perioda, rad Kegelovih vežbi pomaže u izlečenju od epiziotomije (ginekološki ili hirurški rez) kao i u sprečavanju postporođajne inkontinencije (nemogućnost kontrolisanja mokrenja), popravlja se tonus istegnutih vaginalnih mišića a time se olakšava i bolje kontroliše obavljanje fizioloških potreba u toaletu ali se popravljaju i seksualni odnosi.

Kod muškaraca vežbe poboljšavaju erekciju i povećavaju kontrolu nad ejakulacijom (opet, na zadovoljstvo i muškarca i žene).

Ulaganje u budućnost

Ali, ovo nisu jedine prednosti Kegelovih vežbi! Kegelove vežbe takođe:

  • Sprečavaju nastanak inkontinencije kasnije u poznijim godinama

  • Dovode do jačih orgazama

  • Smanjuju verovatnoću pojave hemoroida (vežbe pospešuju cirkulisanje krvi i u rektalnom delu tela)

  • Stimulisu rad debelog creva

Postanite majstor za Kegelove vežbe !

Olakšan porođaj! Bolji seks! Mirnija starost! Vreme je da naučite tehniku Kegelovih vežbi!

Srećom, uputstva za Kegelove vežbe su jednostavno i lako ih je naučiti kod nas.