Prednosti jutarnjeg vežbanja

Naučite da volite jutarnje vežbanje

Možda će neki od ovih razloga u korist jutarnjeg vežbanja pomoći da ga zavole i iskuse njegovu dobrobit oni koji misle da nisu 'jutarnji tip' vežbača:

  1. Vežbanje rano ujutro ubrzava vaš metabolizam i zadržava ga ubrzanim narednih nekoliko sati, ponekad i 24 sata. Kao rezultat toga, povećava se sagorevanje kalorija tokom dana za 30% čak i kada ne vežbate i to samo zato što ste vežbali rano ujutro. To nadalje smanjuje i trigliceride u krvi.

  2. Vežbanjem ujutro ubrzava se i cirkulacija i time se smanjuje mogućnost zgrušavanja i pojave tromba u krvnim sudovima. Ovo je važno jer mali ugrušci mogu da izazovu srčani udar ili šlog. Ovo je posebno važno za one ljude koji na poslu provode mnogo sati sedeci tokom dana.

Vežbanjem se prevenira, smanjuje ili potpuno eliminiše pojava grčeva u telu.

Povećava se količina krvi koja ide do najudaljenijih delova tela, svih ćelija, do kože, što daje bolji i zdraviji izgled.

  1. Jutarnjim vežbanjem budite i podižete nivo energije u telu pa se javlja i osećaj zadovoljstva jer činite nešto dobro za sebe, srećniji ste, veseliji a povećava se i samopouzdanje koje vam daje polet da uradite neke stvari koje se pre niste usudili.

  2. Studije su pokazale da fizičko vežbanje značajno povećava mentalnu oštrinu koja trajte od 4 do 10 sati nakon vežbanja. Fizičko vežbanje ujutro produbljuje disanje sto dovodi do toga da se povećava koncentraciju hemoglobina u krvi, koji prenosi kiseonik iz pluća po celom telu. To znači da će vam se vežbanjem razbistriti u glavi umesto da čekate da to kafa uradi umesto vas.

  3. Ako jutarnje vežbanje postavite kao prioritet neće vam biti teško da ustanete malo ranije zato što redovno vežbanje poboljšava i kvalitet sna što će rezultirati potrebom da manje spavate nego obično i budite se odmorniji.

  4. Ako vežbate svakog jutra otprilike u isto vreme, naročito ako se budite u isto vreme, to reguliše rad vaš endokrinog sistema i srčani ritam. Vremenom će i samo ustajanje u isto vreme biti sve lakse a i budilnik će biti sve manje potreban.

  5. Mnogi ljudi kažu da jutarnje vežbanje reguliše njihov apetit tokom dana jer pomaže pri kontroli šećara u krvi. Ne samo da jedu manje, (budući da aktivnost uzrokuje povećanje endorfina koji smanjuje apetit) već biraju zdravije obroke, od zdravijih namirnica.

  6. Osobe koje dosledno vežbaju, kažu da ponekad, na njihovo veliko iznenađenje, da vreme određeno za buđenje postaje pored osećaja zadovoljstva što brinu za sebe, odlično vreme za planiranje dnevnih aktivnosti, razmišljanje o stvarima za koje se obično nemaju vremena.

Ako ste redovno fizički aktivni, smanjujete rizik od oboljenja i produžavate i popravljate kvalitet svog života, još ćete i uštedeti novac koji biste u suprotnom dali na lekare, lekove, terpije, intervencije...

Način života karakterističan za današnje vreme ne ostavlja nam baš mnogo izbora – ili ćemo biti fizički aktivni ili nam je višak kilograma i stres gotovo zagarantovan.

Srećom, izbor je na nama!